Povestea pestisorului curcubeu

În marele ocean trăia odată un pește curcubeu. Era cel mai frumos pește și era foarte mândru de asta. Solzii lui străluceau și aveau toate culorile curcubeului: roșu, albastru, verde, portocaliu, mov, galben. De aceea i se spunea peștele curcubeu.
Peștele curcubeu este foarte mândru de solzii lui. Ceilalti pesti se învârteau în jurul lui și se minunau de cât de frumos este.

Într-o zi peștișorul albastru s-a apropiat de el.
– Bună, pe mine ma cheamă peștisorul albastru, pe tine cum te cheamă?
– Pe mine ma cheamă peștișoru curcubeu.
– Ce haine frumoase ai! Îmi dai și mie un solz din hăinuța ta că îți dau și eu unul din hăinuța mea?
Îmi plac foarte mult culorile pe care le porți tu! Eu am doar o singură culoare și mi-aș dori să port și eu o amintire de la tine.
– Cum să îmi stric eu frumusețe de haină! Nu pot!
Peștele curcubeu s-a întors cu spatele și a dat sa plece.
– Stai, nu pleca! Vrei sa fim prieteni și să ne jucăm împreuna? Uite îti ofer eu o amintire, un solz din hăinuta mea!
– Cum să port eu un asemenea solz lipsit de culoare în haina mea strălucitoare? Tu nu vezi ca nu se potrivește? Pastrează-l ca nu am nevoie! Eu nu ma joc cu pești care au haine atât de ponosite și de lipsite de culoare.
Peștisorul curcubeu i-a întors spatele și a plecat mândru să înoate în alta parte.
Peștisorul albastru era foarte trist ca peștisorul curcubeu nu îi primise darul și nici nu dorise să se joace cu el.
– Nu-i nimic, o să merg în altă parte să caut alți peștisori cu care să mă  joc și  pe care să mi-i fac prieteni.

Peștisorul albastru a mers la un grup de peștisori plați care înotau putin mai departe și i-a întrebat dacă doresc să se joace cu el. Peștisorii plați i-au povestit că ei au dorit să se joace cu pestișorul curcubeu dar ca el nu a acceptat deoarece nu-i place sa se joace cu pestisori care arată atât de ciudat. Ei l-au primit cu drag pe peștisorul albastru în jocul lor și au început sa se joace împreună.

Pe zi ce trecea, peștisorul curcubeu se simtea din ce în ce mai trist. Nimeni nu mai venea să-l întrebe dacă vrea să se mai joace sau să împartă solzi. Ceilalți pești se jucau și înotau bucuroși cât era ziua de lungă.

Într-o zi peștișorul curcubeu în timp ce plângea că este singur și că nu are nici un prieten întâlnește caracatița cea înțeleapă. Atunci i-a venit ideea că ar putea să ceară ajutorul caracatiței.
– Doamna caracatiță sunt foarte trist și am nevoie de ajutor. Nu am nici un prieten și nici un pestișor nu mai dorește să se joace cu mine.
Peștișorul curcubeu îi povestește ce s-a întâmplat cu câteva zile în urmă, cum a refuzat să împarta cu peștișorii din solzii lui strălucitori.

– Dragă peștișorule, cheia prieteniei constă tocmai în acest lucru: să  împarți cu ceilalti din lucrurile tale și să accepți că ceilalți sunt diferiți față de tine iar diferența nu însemna că sunt mai răi sau mai buni ci că fiecare este frumos și bun în felul său.
– Doriți să spuneți că dacă voi împarți cu ceilalti din solzii mei voi avea și eu prieteni?
– Exact. Cum te simți când cineva împarte cu tine ceva de la el?
– Sunt fericit.
– La fel se simte si celălalt când tu îi oferi ceva de la tine.
– Si acum hai sa găsim ceva frumos la ceilalti. Vezi tu, tu te-ai nascut cu solzii foarte frumoși și strălucitori. Alți pești chiar dacă nu au hăinuța atât de frumoasă ca a ta cu siguranță ca au alte lucruri care pot să îți placă la ei. Fiecare este frumos în felul lui. Pentru mama lor fiecare dintre ei este cel mai frumos.

Hai să descoperi la prietenii tăi lucruri care îți plac:
– Peștisorul albastru are ochii frumoși.
– Super, spune caracatita!
– Peștișorii plați au aripioarele puternice și grațioase în acelasi timp.
– Acum hai să le spunem ce îți place la ei și să îti faci prieteni.

Peștișorul curcubeu a plecat câtre grupul de peștișori care se jucau veseli puțin mai departe. A pus în aplicare toate sfaturile înțelepte pe care le primise de la caracatiță  și în plus le-a oferit peștișorilor câte un solz din frumoasa sa hainuță. Când a venit seara a plecat fericit acasă că și-a făcut mulți prieteni.

 

Sursa foto: the rainbow fish
Share: