Una dintre problemele cele mai apăsătoare cu care se confruntă cuplurile după ce apare un copil este împărțirea timpului petrecut cu cel mic astfel încât fiecare dintre parteneri să aibă energia și disponibilitatea necesare.

O mămică mi-a zis la un moment dat că are impresia că își abandonează copilul atunci când își rezervă puțin timp pentru nevoile ei sau nevoile cuplului. Și îmi mai spunea deasemenea că nu își explică de ce uneori simte că își pierde cumpătul atunci când cel mic este foarte agitat sau furios.  Oare de ce? Oare pentru că mami a obosit?

Uneori, când se simt obosiți, părințîi pot alterna prezența lor lângă copil, și este chiar indicat să facă asta. Fiecare dintre ei își poate permite, din când în când, câte o ieșire cu prietenii fără prea multe „procese de conștiința”. Copilul nu are nevoie să fie cu ambii părinți tot timpul, ci are nevoie că aceștia să aibă suficientă energie pentru a-i acordă timp de calitate.

Un alt aspect la fel de important este grijă cu care partenerii tratează relația de cuplu după apariția copilului. Tendința generală este de focusare asupra nevoilor noului membru și de neglijare a partenerului sau relației.  Din când în când, este bine că părințîi să petreca timp împreună, fără copii, pentru a-și conservă energia. În acest sens, este recomandat să solicite sprijin altor persoane pentru a beneficia de momente „pentru ei înșiși” și „pentru cuplu”. Pentru a putea satisface nevoile copiilor este important că părinții să aibă grijă și de propriile lor nevoi. Această înseamnă să își conștientizeze propriile capacități, să orgnizeze activități care le sunt benefice și care ii îmbogățesc și să cultive prietenii și relații semnificative. Acest lucru permite copiilor să își construiască o imagine completă a vieții unei femei și a unui bărbat, dincolo de rolul de mama și tată.

Așa cum spuneam, este esențial că relația de cuplu să fie echilibrată, și cu atât mai important este că fiecare dintre parteneri să respecte și să admire ce are celălalt de oferit.

Din punctul meu de vedere, femeia ar trebui să-și recunoască mai des fragilitatea și sensibilitatea în față bărbatului, fără să mai pozeze în „eroina de serviciu” și să-l lase pe acesta să-și asume rolul pe care îl are în crearea unui mediu ideal pentru creșterea și dezvoltarea copilului. Văd asta din ce în ce mai des în jurul meu, și sigur că mă întreb dacă femeile acestea au fost vreodată fericite și împlinite în relațiile lor. și cu siguranță au fost, doar că au uitat cum e, și foarte rău că au făcut asta, pentru că nimic bun nu are cum să mai iasă de aici.

Rolul partenerilor nu îl alegem noi, el a fost odată ales și este bine să fie respectat așa cum este. Dacă vrem să creștem niște viitori oameni sănătoși emoțional, trebuie să fim noi înșine sănătoși emoțional, altfel e imposibil. Mami și tati trebuie să se susțină reciproc să se respecte și mai ales să se admire. Când într-o relație de cuplu există admirație între parteneri, există și o stimă de sine crescută a fiecăruia dintre aceștia iar asta nu poate aduce decât beneficii în creșterea și educarea copilului.

 

sursa: sertarul pedagogic

sursa foto: https://www.thequint.com/voices/blogs/reasons-i-am-not-ready-for-a-second-child-pregnancy-motherhood-new-mom

 

Share: