Tocmai am încheiat primul an de activitate al Centrului Zebra Zou, și făcând o retrospectivă a tot ce s-a întâmplat în acest an îmi dau seama că am avut parte de perioada cea mai intensă din viața mea. Pe lângă faptul că mi-am dezvoltat abilități de care nici măcar nu știam, am făcut din locul meu de muncă mediul în care mă simt cel mai bine.
În ceea ce privește personalul didactic, unii au plecat, alții au venit dar mi-e clar acum ca au rămas doar cei ce se potriveau energiei locului, și din punctul meu de vedere au rămas cei mai buni.
Am citit multe articole scrise de mame care își împărtășeau experiențele avute în creșe sau grădinițe, unele aducând laude altele criticând de la organizarea centrului până la diferitele atitudini ale personalului. Dar nu am citit până acum, cum vede un pedagog/educator sau coordonator de creșă/grădiniță un sfârșit de an, și poate ar fi interesant să cunoașteți și din altă perspectivă cum se vede această perioadă pe care copiii voștri o trăiesc.
Încep prin a spune clar și cu toată responsabilitatea că nu există copil care să nu se poată adapta la creșă/grădiniță dacă acest loc îi oferă câteva lucruri elementare: îngrijire, consecvență, siguranță și activitățile specifice perioadei de dezvoltare. Și cu toate astea știm cu toții că perioada de adaptare variază de la copil la copil dar mai ales de la părinte la părinte.
Voi ca părinți sunteți responsabili de cât de repede sau cât greu se adaptează copilul vostru la noile situații sau locuri pe care urmează să le frecventeze. Cu cât părintele este mai anxios și mai reticent la schimbările prin care copilul trece cu atât acesta va manifesta mai multe dificultăți în a se adapta.
O altă problemă majoră cu care m-am confruntat atât eu cât și personalul didactic, a fost neîncrederea manifestată de către părinți, pe tot parcursul anului. Această neîncredere de cele mai multe ori nefondată a creat o stare de stres și a pus presiune pe fiecare dintre noi, lucru deloc plăcut atunci când lucrezi 8 ore pe zi cu omuleți de nici măcar 3 ani. Așadar, dragă părinte de copil înscris la creșă, ai grijă ca omenii care îți îngrijesc copilul să plece de lângă tine cu zâmbetul pe buze, pentru că starea de bine îi va fi transmisă copilului tău.
Trebuie să mai spun că atunci când vă hotărâți să vă introduceți copilul în colectivitate, vă asumați faptul că acesta se va îmbolnăvi mai des, absolut nimeni nu e vinovat de asta, așa ne formam noi oamenii sistemul imunitar. Creșa/grădinița nu poate înlocui mediul vostru privat, iar profesioniștii nu vă vor putea înlocui niciodată oricât instinct matern ar avea.
Odată ce copilul începe să frecventeze un astfel de centru, acesta este supus anumitor rutine zilnice, de aceea e foarte important să respectați orele de venire și de plecare pe care le stabilește conducerea centrului. Astfel facilitați integrarea copilului vostru și nici nu creați disconfort colectivului de copii din centru.
Deasemenea copilul vostru va avea manifestări diferite de cele cu care v-a obișnuit, el se va conforma limitelor impuse de personalul didactic, de asta ar fi bine să nu vă mirați dacă în creșă va sta cuminte pe scăunel atunci când i se servește masa iar acasă trebuie sa alergați cu lingurița de mâncare după el făcând turul casei de teamă să nu rămână nemâncat.
Astea sunt doar câteva dintre lucrurile cu care m-am confruntat în anul școlar ce tocmai a trecut, le-am expus pe cele mai puțin plăcute pentru că le consider învățăminte, dar munca asta aduce satisfacții extraordinare. Nimic nu poate fi mai plăcut și mai satisfăcător decât să vezi că lași o parte din tine în fiecare omuleț cu care lucrezi, fie si pentru câteva luni.
Sper ca acest articol să vă fie de folos pentru anul care urmează să înceapă din septembrie și aștept cu interes un feedback din partea voastră.
Lasa un comentariu