Cearta, în fața copilului…

Când vorbim despre certurile în cuplu acestea rareori lipsesc cu desăvârșire, ele au diferite cauze, și se clasifică în certuri minore, certuri de intensitate medie și certuri de intensitate majoră, cele din urmă putând duce la separarea partenerilor.

Ce este important să conștientizăm, este faptul că certurile pot avea efecte benefice dacă atunci când ne certăm cu partenerul nostru avem grijă să nu jignim, umilim, sau să lovim, și să nu ducem certurile în eternitate, important este să ne limităm la un singur subiect care ne-a deranjat și despre care vrem să vorbim, neimplicând trecutul sau viitorul.

Dacă ceartă are că scop principal clarificarea unor situații cauzatoare de disconfort între parteneri, aceasta va întări legătură dintre cei doi parteneri.

DE CE ESTE IMPORTANT SĂ ÎNVĂȚĂM SĂ NE CERTĂM CORECT? Pentru că atunci când certurile adulților/părinților se desfășoară în față copiilor, aceștia vor învață cum se gestionează o discuție în contradictoriu, cum se gestionează anumite trăiri precum furia, tristețea, dezacordul și ce tehnici vor trebui să pună în aplicare atunci când ei vor ajunge parte într-un conflict.

Așadar expuneți-va trăirile în față copiilor voștri atunci când simțiți că puteți controla în limite decente situațiile, lăsăți-i să cunoască faptul că uneori putem să fim furioși pe cei pe care îi iubim, fără că iubirea să dispară, lăsăți-i să știe că e firesc să ai păreri diferite de cele ale partenerului și arătați-le că și atunci când nu e veselie în casă se poate ajunge la un numitor comun.

Sfatul specialistului: De cele mai multe ori certurile în cuplu se intensifica atunci când luăm totul personal. Încercați să va înțelegeți partenerul și să identificați cauza reacțiilor lui, de cele mai multe ori ceartă aceea va dispărea ca prin minune atunci când vă veți arăta empatici și înțelegători cu partenerul și când vă veți inhiba egoul.

Atentie! Nu va expuneți copilul la acte de violență, la certuri în care folosiți cuvinte jignitoare, și mai ales nu va folosiți de copil ca scut de apărare în fața partenerului, toate aceste acțiuni pot fi cauzatoare de traume greu de vindecat.

Share: