Ascultarea activa – Jocul „de-a reporterii”

Ascultarea activă trebuie exersată. Mai intâi ea trebuie însușită de către părinți, iar apoi aceștia să o exerseze cu copilul/copiii. Punctul de plecare al ascultării active este contactul vizual cu interlocutorul, privirea în față și acordarea atenției cuvenite. Încurajarea copilului de a proceda astfel pleacă de la exemplul părinților.

Jucați-vă de-a reporterii cu copilul dumneavoastră pentru a-l obișnui cu ascultarea activă și acordarea atenției. Așezați-vă față în față. Luați un bloc notes și un pix. Primul reporter va fi părintele, pentru a învăța copilul cum se procedează.

Imaginați-vă că sunteți reporter și luați un interviu copilului căruia îi dați rolul unei personalități (de ex.: Un sportiv sau un actor cunoscut). Dumneavoastră, în calitate de reporter luați un interviu „sportivului”. Îi puneți o serie de întrebări (pentru care sunteți sigur că răspunsul este cunoscut de copil). Uitați-vă în ochii copilului. Notați răspunsurile.

Apoi inversați rolurile, dând copilului rolul de reporter și luându-vă dumneavoastră identitatea unui personaj (real sau din literatura pentru copii, pe care copilul să îl cunoască). Copilu va fi încurajat să pună întrebări adecvate cu identitatea personajului, iar răspunsurile dumneavoastră să le rețină. Încurajați contactul vizual, comunicarea amabilă și coerentă.

La final evaluați împreună jocul.

Astfel copiii au posibilitatea să exerseze abilitatea de stabilire a contactului vizual de formulare și așteptare a răspunsului înainte de a formula o întrebare.

Jucați acest joc cu toată familia și toți copiii, dacă sunt mai mulți frați, sau jucați-l invitând câțiva prieteni/colegi ai copilului dumneavoastră.

 

 

 

 

 

Sursă: Sertarul pedagogic

Share: