Adevaratele bijuterii ale printesei – basm terapeutic

                                                                                                                Illustration by Jessie Willcox Smith

Dacă spuneți povestea unui băiat, povestea se va intitula Adevăratele bijuterii ale prințului  pentru că eroul principal va fi un mic prinț.

Era odatâ de mult, o prințesă mică și foarte frumoasă, care trăia împreună cu părinții ei, regele și regina. Ei locuiau împreună într-un palat minunat. Micuța prințesă era foarte fericită. Ea avea o comoară într-o casetă, în care păstra niște bijuterii strălucitoare de-ți luau ochii, nu altceva. Erau acolo nenumărate lănțișoare, brățări și inele care sclipeau, reflectând toate culorile curcubeului. Toate bijuteriile erau din aur și argint, foarte meșteșugit alcătuite. Trebuie să știm că micuța prințesă ținea într-un mod cu totul special la caseta cu bijuterii, pentru că erau numai ale ei și nimeni nu mai avea una la fel. De aceea, oriunde mergea, ea își lua neapărat și caseta cu bijuterii.

Într-o zi însă, nu se știe cine, a ascuns caseta prințesei. Biata prințesă se simțea foarte nenorocita pentru că-i dispăruse caseta și nu știa cum ar putea face să o primească înapoi. Era atât de supărată și dezamăgită, încât a încetat să mai râdă, să se întâlnească și să se joace cu prietenii ei. Stătea tot timpul posomorâtă și închisă în cameră. Cu un cuvânt prințesa s-a schimbat de tot. Mama ei regina, a întrebat-o ce s-a întâmplat, dar ea nu știa să-i explice că cineva i-a ascuns caseta cu comoara, și prințesa nu mai avea chef de nimic.

Într-o noapte, în timp ce plângea disperată în camera ei, i-a apărut în fața ochilor zâna ursitoare care a întrebat-o:

-,,Ce ți s-a întâmplat, mica prințesă? ‘’

-,,Cineva mi-a ascuns bijuteriile…a suspinat mica prințesă.’’

-,,Nu știu deloc cum să fac să le găsesc!’’

-,,Ceea ce vrei tu să găsești se află chiar în tine însăți! Privește cu atenție înlăuntrul tău și vei găsi adevăratele bijuterii la care trebuie să ții. Mulți nu-și dau seama că au această putere de a se privi pe dinăuntru. Ei nu se uita niciodată înlăuntrul sufletului lor, așa că nu se cunosc și nu știu ce calități au, calități care sunt mai prețioase decât orice bujuterie. Dacă ții la propria ta ființă, cu toate calitățile pe care le ai, vei avea puterea să te vezi cu ochii minții tale. Semnul magic pe care l-am făcut asupra ta te va ajuta să vezi acest lucru.’’

Zâna și-a luat rămas bun și a dispărut deodată, așa cum apăruse.

În chip minunat, exact după prevederile zânei ursitoare, mica prințesă a descoperit cum să privească cu ochii minții înlăuntrul propriului ei suflet și să descopere acolo o comoară de un cu totul alt fel decât bijuteriile din casetă. Din ziua aceea, a părăsit camera în care a stat închisă când era supărată, și i-a căutat pe ceilalți copii, cărora să le dăruiască prietenia ei. Din acel moment, plină de fericire, că și-a recuperat adevărata comoară, mica prințesă nu a mai permis nimănui să i-o fure din suflet, iar toți ceilalți o iubeau foarte mult pentru bunătatea și prietenia ei.

 

Sursa: ,,Basme terapeutice pentru copii și părinți’ de Sempronia Filipoi;

 

Share: