De când ar trebui să încep să îi citesc povești copilului meu? Ajută ele la ceva? Îmi pot traumatiza ele copilul? Modul în care i le spun e cel mai potrivit?
Sunt doar cateva dintre întrebarile care ne macina atunci cand vorbim despre basmele pe care ar trebui să le introducem în rutina micuților noștri.
După numeroase consultări cu persoane avizate în a oferi cel mai corect răspuns, vă spun că poveștile joacă un rol esențial în dezvoltare psiho-socială a copilului, și ele pot fi introduse treptat încă de la 1 an și jumătate, vârsta la care copilul este capabil să acumuleze informații și să facă anumite conexiuni, însă gradul de dificultate și complexitatea cuvintelor trebuie adaptate vârstei.
Cititul și povestitul, de la o vârstă fragedă a copilului, crează o bază propice pentru învățarea ulterioară de către copil a cititului și scrisului.
Modul în care citim sau povestim basmele, este deasemena important. Prin folosirea de onomatopee, grimase și inflexiuni ale tonului vocii, copilul poate recunoaște și diferenția personajele. Astfel el va ști cu cine se poate identifica conform nevoilor lui din acea perioadă.
Acum este momentul ca părintele să fie atent la reacțiile copilului, astfel iși va cunoaște copilul și îi va fi ușor să răspunda nevoilor lui.
Relația părintel-copil se va dezvolta armonios, părintele fiind sigur că introduce în viața micuțului său cele mai potrivite valori și principii, iar copilul capătă astfel încredere că va ști să-și gestioneze emoțiile.
Am auzit de multe ori ideea potrivit căreia poveștile/basmele îi pot influența negativ sau chiar traumatiza pe cei mici, prin scenele de violență pe care le prezintă. Nimic mai fals aș spune! Ele au rol terapeutic și educativ, stimulează dorința de cunoaștere, imaginația si creativitatea copilului, și îmbogățesc viața afectivă a acestuia, dacă și numai dacă sunt adaptate vârstei si personalității copilului.
Cum adaptam poveștile când ne dăm seama că ele pot provoca reacții nedorite? Foarte simplu! Minimalizăm scenele care stimuleaza emoțiile negative și le evidențiem pe cele care creează o stare de bine și de confort copilului.
Astazi tehnologia pare că ne vine mult în ajutor, informația ajunge fara doar si poate la copiii noștri prin intermediul celor mai sofisticate gaget-uri. E firesc să ne adaptam copiii la vremurile actuale, dar tehnologia nu poate face ceva esential pentru o crestere sănătoasă și echilibrată, nu ii poate învăța pe cei mici cum sa identifice emoțiile si cum sa le diferentieze.
Așadar timpul petrecut alături de copiii noștri trebuie să fie un timp de calitate care să aducă beneficii în creșterea și dezvoltarea corectă a acestora și care pe termen lung să ducă la o relație echilibrată între părinte și copil!
Sursa foto : Sertarul pedagogic
Lasa un comentariu